Meža avene

Vēl saukts:

Avenāji, Avieksnes, Avieži, Ausenes, Kaulenes, Aukšenes, Kazogas, Lācenes, Sarmenes, Rubus idaeus, Red raspberry, Himbeere, малина.

Pielietojums:

Avenes satur bioloģiski aktīvu vielu kompleksu, kas stimulē svīšanu, pazemina ķermeņa temperatūru, veicina iekšējo orgānu apasiņošanu un darbību. Aveņu lapu tēju lieto saaukstēšanās slimību ārstēšanā, augšējo elpceļu iekaisuma gadījumos un gripas gadījumā, lai veicinātu svīšanas procesu un pazeminātu temperatūru. Aveņu tēja noder arī hronska reimatisma gadījumos – uzlabojot sasirgušā labsajūtu un ārstējot saasinājumus. Aveņu lapu novārījums ir labs pretiekaisuma un savelkošs līdzeklis gastrīta un dažādu kuņģa salimšanu ārstēšanā. Avenes izmanto vielmaiņas sakārtošanā, arī gremošanas trakta darbības uzlabošanā un harmonizēšanā.

Manā mājsaimniecībā avenes lielāko tiesu tiek lietotas aveņu ievārījuma veidā – ne tikai tādēļ, ka tas ir lielisks sviedrējošs līdzeklis saaukstēšanās gadījumā (kārtīga liela un karsta krūze ūdens, kurā iemaisīta liela karote aveņu ievārījuma), bet arī tāpēc, ka man ļoti garšo šāds dzēriens. Aptiekās var iegādāties aveņu lapas – var arī pats salasīt kādā mežmalā, bet labāks variants ir aveņu zariņi ar visām lapām un ogām. Sakaltēti un sasmalcināti. Tādējādi pagatavota aveņu tēja ir, manuprāt, viens no labākajiem sviedrējošajiem līdzekļiem saaukstēšanās gadījumos. Kādreiz, stipra klepus gadījumos, vakarā pirms miedziņa kārtīgi izkarsēju kājas, izdzēru lielu krūzi aveņu tēju un aši zem segām. Otrā dienā ievērojami labāka sajūta un klepus ievirzījies pēdējā (saucamajā atklepošanās) stadijā.

Dabā var atrast:

Dabā var atrast mežu izcirtumos, mežmalās, krūmājos.

Izskatās šādi:


Foto: Flickr (autori- Marko_K, Mwri, khianti)

Pievienots 01.10.2009 21:23 Sadaļā Ārstniecības augi. Lasīt komentārus RSS 2.0 lentā. Varat ierakstīt komentāru, vai veidot atsauci no citas lapas.

Komentēt